Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΙΟΝΥΣΟΣ εκ Θράκης ορμώμενος με πάθος για το θέατρο

Στην πόλη της Νέας Ορεστιάδας, την ακριτική πόλη του βόρειου Έβρου σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορα, εκεί που, όπως λέγανε, για να σε τιμωρήσουν με μια μη ευνοϊκή μετάθεση "θα σε στείλω στο τρίγωνο του Έβρου", συντελείται εδώ 10 χρόνια ένα πολιτιστικό θαύμα που ακούει στο όνομα “ΔΙΟΝΥΣΟΣ”.

Ένας σύγχρονος, δυναμικός και δραστήριος πολιτιστικός φορέας, Μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Εμπνευστές του: τα μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Νέας Ορεστιάδας με εικοσιπενταετή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όχι μόνο. Δημιούργησαν με ιδιωτικά –κυρίως- κεφάλαια,  έναν υπέροχο χώρο, μια κυψέλη για όλα τα είδη της τέχνης. Με θέατρο, κινηματογραφική λέσχη, βιβλιοπαρουσιάσεις, μουσικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.α. Με την αδιάκοπη, πολύπλευρη και δυναμική παρουσία του ΔΙΟΝΥΣΟΥ και των ανθρώπων του στα πολιτιστικά του ακριτικού νομού και  με την αποδεδειγμένη εθελοντική προσφορά στο θέατρο ειδικά και στον πολιτισμό γενικότερα. Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ είναι το καλύτερο παράδειγμα για το τι μπορεί να καταφέρει ο εθελοντισμός. Το καφέ, η υποδοχή, το βεστιάριο, η διανομή του υλικού, η κατασκευή των σκηνικών, το στήσιμό τους, τα πάντα λειτουργούν εθελοντικά.
Ο Διόνυσος συνεχίζει να μας «μεθάει» με τις προσεγμένες και καλοστημένες παραστάσεις του που ξεπερνούν κάθε έννοια ερασιτεχνισμού.


Πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου
Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ έχει καθιερώσει το πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου στον Έβρο. Φέτος το διοργάνωσε για δέκατη τέταρτη φορά παρά τις δυσκολίες, λόγω της άσχημης οικονομικής συγκυρίας, με απόλυτη επιτυχία και χωρίς να λείπει το δημιουργικό κέφι.  Το Θεατρικό Εργαστήρι της Νέας Ορεστιάδας, δια του «Διονύσου» του πλέον, έχει ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη στο αποκαλούμενο "ερασιτεχνικό" θέατρο (τον καλώς εννοούμενο ερασιτεχνισμό). Έχει καταφέρει να στρέψει και το βλέμμα της Αθήνας στη δημιουργική ακριτική πόλη  αλλά και να   μάθει όλη η Ελλάδα την ύπαρξη του μέσα από το φεστιβάλ που δημιούργησαν και συνεχίζουν με το ίδιο πάθος να διοργανώνουν στην Ορεστιάδα.

«Είναι αλήθεια ότι το θεατρόφιλο κοινό του βορείου Έβρου στηρίζει όλο και πιο δυναμικά αυτό το Φεστιβάλ και η συμμετοχή του μας εκπλήσσει ευχάριστα όλο και περισσότερο κάθε χρόνο». μας λέει ο συνιδρυτής του «Διόνυσου», Νίκος Πατούνας που μαζί με τον Άκη Τσονίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή, ξεκίνησαν αυτό το όνειρο.

Ο στόχος πιστεύουν τα μέλη του Διόνυσου πως επιτυγχάνεται, «να προσφέρουμε καλές θεατρικές παραστάσεις από επιλεγμένους θιάσους της χώρας, η θετική προβολή της περιοχής μας και της εδώ παραγωγής πολιτισμού, η ενίσχυση και βελτίωση της ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας. Ειδικά φέτος, η 14η διοργάνωση έδειξε ότι το Φεστιβάλ πατάει πια σε πολύ γερές βάσεις και τυγχάνει ευρύτατης αποδοχής, κάτι που μας προκαλεί ακόμη πιο δημιουργικό άγχος για τις επόμενες χρονιές».

Νίκος Πατούνας: «Το κοινό της Νέας Ορεστιάδας είναι τεράστια πηγή άντλησης δύναμης»
«Το Πάθος αυτό καθ' αυτό. Αυτό είναι η κινητήρια δύναμή μας» μας απαντά ο Νίκος Πατούνας για το “τι είναι αυτό”,  που συνεχίζει να κινητοποιεί την ομάδα σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία με ισχνές χρηματοδοτήσεις στον πολιτισμό. « Ειλικρινά, μέσα από όποιες δυσκολίες, παθιαζόμαστε ακόμη περισσότερο και καταβάλλουμε ολοένα και πιο πολύ ενέργεια, δύναμη και χρόνο για να μην προδώσουμε τον κόσμο που ακολουθεί, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι τεράστια πηγή άντλησης δύναμης. Είναι αλήθεια ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι πλέον πενιχρές, όμως στο βωμό της “κρίσης” δεν μπορούμε να τα θυσιάζουμε όλα πια. Αν κατακλυστούμε από ακόμη μεγαλύτερη “μιζέρια”, θα χάσουμε την ίδια μας την καθημερινότητα. Προσπαθούμε να βάζουμε συνεχώς λίγη ποιότητα στη ζωή μας, να ζούμε, όχι να επιβιώνουμε».

Φέτος, για δεύτερη χρονιά, οι ίδιοι οι συντοπίτες τους στήριξαν και οικονομικά την όλη διοργάνωση, με μικρές και μεγάλες χορηγίες, που βοήθησαν τα μέγιστα στην πραγματοποίηση του Φεστιβάλ. Όπως υπογραμμίζει ο Νίκος Πατούνας, «ουσιαστικός “Συνδιοργανωτής” του Φεστιβάλ, μαζί με το ΔΙΟΝΥΣΟ, την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και το Δήμο Ορεστιάδας, είναι οι ίδιοι οι επαγγελματίες της περιοχής που αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα ύπαρξης αυτού του θεσμού και συμβάλλουν εμπράκτως!»

“Οργασμός”  παραστάσεων και δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

Η χρονιά που πέρασε ήταν άκρως δημιουργική για την ομάδα της Νέας Ορεστιάδας καθώς παρουσίασαν συνολικά 4 έργα ενώ δεν έλειψαν και οι συνεργασίες-συμπράξεις. Άλλωστε στόχος του ΔΙΟΝΥΣΟΥ και των μελών του είναι η ποιότητα στην καθημερινότητά της ακριτικής πόλης.
«Οι χειμώνες είναι πολύ δύσκολοι πια στην εποχή μας – και δη στην περιοχή μας. Θέλουμε να υπάρχει διαρκής κίνηση στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ που δημιουργήσαμε, να έχει ο κόσμος εναλλακτικές προτάσεις να περνάει τα βράδια του, με θέατρο, σινεμά, μουσικές εκδηλώσεις, λογοτεχνία... γενικά με την Τέχνη», επισημαίνει ο Νίκος Πατούνας και συνεχίζει λέγοντας πως «την περασμένη σεζόν με δύο έργα για παιδιά και δύο για μεγάλους, καλύψαμε όλη τη χρονιά με συνεχείς παραστάσεις. Υπήρξαν και συμπαραγωγές με το “αδελφάκι” μας, το Θεατρικό Σύλλογο από το γειτονικό Διδυμότειχο, όπου και εκεί στήθηκε εξ' αρχής ένα νέο θέατρο και δημιουργήθηκε ένας εξαιρετικός χώρος πολιτισμού, καθώς και πολλές φιλοξενούμενες παραστάσεις από επαγγελματικούς και ερασιτεχνικούς θιάσους».
Κάθε Δευτέρα την περασμένη σεζόν λειτουργούσε στον ΔΙΟΝΥΣΟ και κινηματογραφική λέσχη με επιλεγμένες ταινίες του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ενώ τις Κυριακές τα πρωινά τα παιδιά της περιοχής είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις. Ταυτόχρονα, λειτουργούν και τα παιδικά θεατρικά εργαστήρια με πάνω από 100 παιδιά από 4 έως 17 ετών που συμμετέχουν και παρουσιάζουν τις δικές τους παραστάσεις στο τέλος κάθε σεζόν.

Ουΐλιαμς, Μποστ και Σακελλάριος για τη νέα σεζόν!

Τα μέλη του εργαστηρίου ήδη έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία και για τη νέα σεζόν στο όμορφο και ζεστό θέατρο του ΔΙΟΝΥΣΟΥ. «Αμέσως μετά την επιστροφή μας από τη μικρή περιοδεία σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θα συνεχίσουμε πιο εντατικά για να είμαστε στα τέλη Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη, έτοιμοι για τις νέες παραστάσεις», σημειώνουν τα μέλη της ομάδας.  Η σεζόν στο θέατρο ΔΙΟΝΥΣΟΣ θα ανοίξει με τη “Μαρία Πενταγιώτισσα” του Μποστ που παρουσιάστηκε την Άνοιξη μόνο στο Διδυμότειχο, ενώ η ομάδα προγραμματίζει να επαναλάβει ανανεωμένο το “Γλυκό πουλί της νιότης” του Τ. Ουΐλιαμς. Ταυτόχρονα ετοιμάζουν και το “Υπάρχει και Φιλότιμο” του Σακελλάριου, καθώς και παιδικό θέατρο (δύο έργα για παιδιά μέχρι και το Πάσχα του 2014).
Παράλληλα, στις 5 Οκτωβρίου ξεκινούν τη λειτουργία τους και τα παιδικά θεατρικά τμήματα, ενώ παράλληλα άρχισαν οι πρόβες και στο Διδυμότειχο με δύο έργα για μεγάλους, ένα δράμα και μία κωμωδία, και ένα παιδικό. Οι παραστάσεις θα εναλλάσσονται όλο το χειμώνα, ο οποίος και φέτος προβλέπεται άκρως δημιουργικός και παραγωγικός!

Ο «Μπακαλόγατος» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Ο «Μπακαλόγατος» των Χρήστου & Γιώργου Γιαννακόπουλου, μια παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό του Έβρου - και όχι μόνο, μια και υπήρξε και καλοκαιρινή περιοδεία - ταξιδεύει τώρα και σε Θεσσαλονίκη (28 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέξανδρος” Εθν. Αμύνης 1, Κέντρο, περιοχή Λευκού Πύργου) και Αθήνα (29&30 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο “ΑΡΓΩ” - Αιμιλία Υψηλάντη, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο) .
«Στη Νέα Ορεστιάδα όλο ανακοινώναμε “τελευταίες παραστάσεις” και όλο οδηγούμασταν σε νέα παράταση, από το Νοέμβριο του 2012 που ξεκίνησαν οι παραστάσεις μέχρι και το Πάσχα του 2013», μας λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Πατούνας. Μιλώντας ο ίδιος για τον «Μπακαλόγατο», σημείωσε πως «είναι ένα έργο με το οποίο κανείς “ρισκάρει” επικίνδυνα, αφού πλέον οι θεατές γνωρίζουν μία-μία τις ατάκες και ξέρουν καλά την υπόθεση. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο “Μπακαλόγατός” μας, άρεσε πολύ στον κόσμο,  υπήρχαν θεατές που έρχονταν ξανά και ξανά... Ο κόσμος διψάει για καλή και ουσιαστική ψυχαγωγία, με την κυριολεξία του όρου και ειδικά στις μέρες μας το γέλιο δίνει ανάσα ζωής. Ελπίζουμε να πάμε το ίδιο καλά και στις παραστάσεις μας στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, όπου υποσχόμαστε πραγματικά  να “αποζημιώσουμε” τους θεατές με μία προσεγμένη και καλοστημένη παράσταση, όπου θα γίνει... “της κακομοίρας”!

Οι τρεις πρώτες βραβευμένες παραστάσεις του φεστιβάλ στην Αθήνα

Από την περασμένη χρονιά ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ καθιέρωσε, σε συνεργασία με την Αιμιλία Υψηλάντη και το Θέατρο ΑΡΓΩ, την παρουσίαση των βραβευμένων παραστάσεων του Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θεάτρων στην Αθήνα, ως μία δράση μεγαλύτερης εξωστρέφειας του Φεστιβάλ, αλλά και «με στόχο να δίνουμε την ευκαιρία να δείχνουν την καλή τους δουλειά οι διακεκριμένες ερασιτεχνικές ομάδες που συνήθως έχουν τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τα έργα τους κυρίως στις τοπικές τους κοινωνίες. Στην Αθήνα υπάρχει μία μερίδα του κοινού που ακολουθεί επιλεκτικά κάποιες ιδιαίτερες θεατρικές απόπειρες, και παρά τις εκατοντάδες θεατρικές σκηνές, οι καλές προσπάθειες έχουν ανταπόκριση. Επίσης ο κάθε θίασος έχει σίγουρα τους δικούς του συμπατριώτες, εσωτερικούς μετανάστες που κατοικούν στην πρωτεύουσα και θα ήθελα να γνωρίσουν τη θεατρική παραγωγή των ιδιαίτερων πατρίδων τους, ενώ και πολλές είναι οι ερασιτεχνικές ομάδες στην Αθήνα που παρακολουθούν τις βραβευμένες παραστάσεις του Φεστιβάλ».  
Για τη σημασία της “αποδοχής του κέντρου για  τον ΔΙΟΝΥΣΟ”, με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο Νίκος Πατούνας, τονίζει πως «μεγάλη σημασία έχει η αποδοχή της ίδιας της τοπικής κοινωνίας στην οποία απευθυνόμαστε και για την οποία πασχίζουμε - και όχι τόσο η αποδοχή του κέντρου. Στην Αθήνα βέβαια υπάρχουν και πάρα πολλοί αξιόλογοι καλλιτέχνες και άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, συμπαραστάτες του ΔΙΟΝΥΣΟΥ και του Φεστιβάλ, των οποίων η αποδοχή είναι αποδεδειγμένα δεδομένη και αυτό είναι εξίσου σημαντικό. Οφείλουμε όμως να δείχνουμε και παραέξω την παραγωγή πολιτισμού που συντελείται τόσα χρόνια εδώ σ' αυτή τη γωνιά της χώρας, ως ένα θετικό μέσο προβολής της περιοχής μας η οποία συνήθως γίνεται αντικείμενο σχολιασμού από το κέντρο μόνο για διάφορα αρνητικά θέματα επικαιρότητας».

Info

"Ο Μπακαλόγατος" ή "Της Κακομοίρας" των Χρήστου & Γιώργου Γιαννακόπουλου από το Θεατρικό Εργαστήρι Νέας Ορεστιάδας:

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (μία παράσταση)
Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013, 8:30΄μ.μ
 Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέξανδρος
 (Εθν. Αμύνης 1, Κέντρο, περιοχή Λευκού Πύργου), τηλ. 2310287727

ΑΘΗΝΑ (δύο παραστάσεις)
Κυριακή 29 και Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013, 8:30΄ μ.μ.
Θέατρο “ΑΡΓΩ - Αιμιλία Υψηλάντη, Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο
(Μετρό: στάση «Μεταξουργείο», έξοδος «Δεληγιάννη» / Τρόλλευ: Γραμμή 1, στάση         «Μεταξουργείο),  Τηλ/Fax: 210 5201684, www.argotheater.com

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος €9, Μειωμένο €6.

*Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις του «Μπακαλόγατου» σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αλλά και για την παρουσίαση των βραβευμένων παραστάσεων του «Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Θεάτρων Νέας Ορεστιάδας» στο θέατρο «Αργώ» της Αθήνας, στη σελίδα του ΔΙΟΝΥΣΟΥ: http://www.dionysos-net.gr/


Μπάμπης Καλπάνης
Δημοσιεύτηκε στην Κ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου