Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Κοινότητα Νέων Κομοτηνής:

 «γιατί κάποιοι δε σταμάτησαν να παίζουν ποτέ με τα χρώματα του πολιτισμού»

28 χρόνια ιστορίας και δράσης στα πολιτιστικά πράγματα της Κομοτηνής μετρά η Κοινότητα Νέων, ο μοναδικός φοιτητικός, πολιτιστικός σύλλογος στην πόλη. Ιδρύθηκε από μια ομάδα φοιτητών του Δ.Π.Θ. το 1985 και συνεχίζει να συνθέτει τη δική της ιστορία ζεσταίνοντας την πραγματικότητα του πολιτισμού της Θράκης , με τη δημιουργική κατάθεση και την πολυχρωμία της έκφρασής των μελών της.  
Τα χρώματα της ξεχειλίζουν στους δρόμους της πόλης κάθε που τα μέλη της δημιουργούν παστέλ πολύχρωμα όνειρα, συνθέτοντας μιαν άλλη πραγματικότητα κόντρα στην κατήφεια και την απαισιοδοξία.
Είναι πολύ εύκολο να την ανακαλύψει κανείς, χρειάζεται απλά λίγη θέληση. Αν έχεις διάθεση να ασχοληθείς με τον πολιτισμό θα συναντήσεις μπροστά σου τα παιδιά στην πόλη μέσα, και όχι τυχαία, θα τα δεις να διοργανώνουν πράγματα και αν προθυμοποιηθείς ο ίδιος θα ρωτήσεις.
Μπορεί τίποτα να μη θυμίζει τον παλιό καιρό για κάποιον που υπήρξε στο παρελθόν «Κοινοτικός».  Άλλωστε αυτή είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Τίποτα δε μένει ίδιο. Μόνο κύκλοι που κλείνουν και άλλοι που ανοίγουν. Πάντα όμως η αίσθηση που σου μένει στο τέλος είναι η ίδια: ενότητα, αγάπη, ανταλλαγή ιδεών μέσα από συνθέσεις- αντιθέσεις και πολύ κέφι.

 «Το να είσαι μέλος της Κοινότητας σημαίνει να είσαι μέλος μιας ομάδας»
Στόχος της Κοινότητας είναι να επανέλθει στο προσκήνιο με δράσεις που προωθούν την προσωπική επαφή, τη δημιουργικότητα, την έκφραση και τη συλλογική δράση. Άλλωστε όπως τονίζουν «το να είσαι μέλος της Κοινότητας σημαίνει να είσαι μέλος μιας ομάδας, σημαίνει να ξέρεις να υποχωρείς, να συνεργάζεσαι, να είσαι υπεύθυνος, να μην απογοητεύεσαι και να ασχολείσαι με αυτό που αγαπάς».
Μια παρέα σε κοινή πορεία γιατί κατά βάθος η Κοινότητα είναι παρέα. Άλλωστε όσοι πέρασαν από την Κοινότητα εδώ και πολλά χρόνια την αγάπησαν πολύ και ακόμη και σήμερα ενδιαφέρονται για αυτήν…

Το στέκι της Κοινότητας βρίσκεται στην Παναγή Τσαλδάρη 20, στο δρόμο με τις φλαμουριές που οδηγεί στον ΟΣΕ.  Είναι ανοικτό τις ώρες που λειτουργούν τα τμήματα και στο καθιερωμένο ραντεβού εδώ και χρόνια της Γενικής Συνέλευσης της Κυριακής στις 3 το μεσημέρι.
Τα μέλη όμως της Κοινότητας αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με το χώρο στέγασής τους. Όπως μας ενημερώνει η Νεφέλη Αργυροπούλου, ταμίας της Κοινότητας, «το κτίριο είναι σε άθλια κατάσταση με τρύπες στα πατώματα, σοβάδες να πέφτουν, μούχλα, σπασμένα παράθυρα, τη βλάστηση της αυλής να έχει κλείσει την είσοδο, και τα ηλεκτρικά να χρειάζονται αντικατάσταση. Έτσι η παραμονή μας εκεί καθίσταται από δυσλειτουργική έως επικίνδυνη, καθώς ο επάνω όροφος έχει κριθεί από πολίτικο μηχανικό ως ακατάλληλος για χρήση».
Για τα προβλήματα τους  έχουν απευθυνθεί, από τις αρχές Οκτωβρίου ενόψει του νέου ακαδημαϊκού έτους, με αιτήσεις για την παραχώρηση κάποιου αλλού χώρου σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης ( Δήμαρχο, Περιφερειάρχη, Μητροπολίτη, Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου).  Ωστόσο όπως τονίζουν «δυστυχώς δεν έχουμε λάβει καμία βοήθεια παρά την επιμονή μας και τη συνεχή προσπάθεια μας. Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι στα χρόνια της κρίσης η Κοινότητα αποτελεί τον τελευταίο τροχό της αμάξης για τους τοπικούς φορείς και στέκονται εμπόδιο στην προσπάθεια μας».

Τα Τμήμα που λειτουργούν στην Κοινότητα είναι:
Δευτέρα 15:30 Ζωγραφική-Χειροτεχνία, Τρίτη 21:00 Θεατρικό τμήμα στο αμφιθέατρο της νομικής, Τέταρτη 17:00 Λογοτεχνικό και τμήμα του περιοδικού, Πέμπτη 21:00 Κινηματογραφικό τμήμα ενώ οι προβολές λόγω έλλειψης χώρου γίνονται κάθε Κυριακή απόγευμα στο καφέ μπαρ «Ραδιόφωνο», Κυριακή μετά τη Γενική Συνέλευση το τμήμα Εκδρομών. Το Ραδιοφωνικό τμήμα λειτούργει τις ώρες των εκπομπών σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Επίσης υπό σύσταση είναι το Μουσικό και το Φωτογραφικό τμήμα.

Νέα σχέδια με πλούσια δραστηριότητα
Ένα από τα ευχάριστα νέα της Κοινότητας είναι η δημιουργία ενός καθ' όλα νόμιμου ιντερνετικού ραδιοφωνικού σταθμού που θα εκπέμπει μέσα σε μερικές μέρες! Στις 9 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί 4μερη εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη ενώ το τμήμα εκδρομών θα συνεχίσει να οργανώνει μονοήμερες εκδρομές ανά 2 εβδομάδες. Επίσης έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση του περιοδικού «ΣΥΝΩΡΑ» από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, του οποίου η έκδοση αναμένεται τέλος Μαΐου. Την ιδία περίοδο το θεατρικό τμήμα θα ανεβάσει παράσταση. Το κινηματογραφικό σχεδιάζει να γυρίσει μια ταινία μικρού μήκους ενώ θα συνεχιστούν οι εβδομαδιαίες προβολές ταινιών με την επιδίωξη για προβολές επίκαιρων ντοκιμαντέρ.  
Ο θεσμός των «Αλκυονίδων» ξαναζωντανεύει
Μπορεί οι αλκυονίδες ημερολογιακά να έρχονται τον Ιανουάριο ωστόσο στην Κομοτηνή η Κοινότητα Νέων τις φέρνει νωρίτερα για να ξορκίσει την έλευση του χειμώνα. 
Οι Πολιτιστικές Αλκυονίδες είναι διοργάνωση, που έχει θεσμοθετηθεί με στόχο να δείξει: πως το Πανεπιστήμιο είναι ζωντανός οργανισμός για την Κομοτηνή, πως όταν ανταμώνουν οι φοιτητές με την πόλη ο καρπός είναι γόνιμος, γεμάτος χυμό και ζωντάνια και πως, σε τελική ανάλυση, κάτι κινείται.
Οι εκδηλώσεις αποδεικνύουν, όπως μας αναφέρουν τα μέλη της, «ότι οι φοιτητές δεν είναι «περαστικοί» από την πόλη, τον τόπο των σπουδών τους, ότι δεν έχουν απονευρωθεί αλλά ότι έχουν τη θέληση, το μεράκι να προσφέρουν στο πανεπιστήμιο και στην πόλη». Γιατί η φοιτητική ζωή, όπως συμπληρώνουν «δεν είναι μόνο καφές και ξενύχτι. Είναι πάνω απ’ όλα ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή. Μια ανάγκη έκφρασης σκέψεων και συναισθημάτων».
Έτσι ο θεσμός των Αλκυονίδων ξαναζωντανεύει μέσα από διήμερο φεστιβάλ γεμάτο χρώματα, νότες, σινεμά, λογοτεχνία και θέατρο.

Το πρόγραμμα των «Αλκυονίδων» *
Σάββατο 23 Νοεμβρίου
16.00 Θεατρικό εργαστήρι: Δημιουργική γραφή και αυτοσχεδιασμός
22.00 BALKAN-SKA LIVE
THE COCONAUT ROCKERS
AFTER PARTY με μουσική του ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
Είσοδος 3ευρω με μπύρα
Φουαγιέ Παλιάς Νομικής
Κυριακή 24 Νοεμβρίου
16.00 Αφιέρωμα του Λογοτεχνικού Τμήματος σε δυο ρωσίδες ποιήτριες: Άννα Αχματοβα και Μαρίνα Τσβιταγιεβα. Βιογραφία με προβολή ντοκιμαντέρ και απαγγελία ποιημάτων.
18.00 Προβολή του ντοκιμαντέρ «RUINS (ΕΡΕΙΠΙΑ) – Οροθετικές Γυναίκες. Το χρονικό μίας διαπόμπευσης» της Ζωής Μαυρουδή για τη συγκλονιστική υπόθεση ποινικοποίησης του HIV στην Ελλάδα. Η εξιστόρηση της δίωξης των οροθετικών γυναικών, οι οποίες προσήχθησαν από την Ελληνική Αστυνομία, υπέστησαν εξαναγκαστικούς ελέγχους για ΗΙV, προφυλακίστηκαν για κακούργημα, και τελικά διαπομπεύτηκαν, όταν οι φωτογραφίες και τα προσωπικά τους δεδομένα δημοσιοποιήθηκαν στα ΜΜΕ, λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
19:30 Προβολή Ταινίας "ΟΙ ΑΘΙΚΤΟΙ" από το Κινηματογραφικό Τμήμα
Ακολουθεί συζήτηση της ταινίας με τη συγγραφέα Μαρία Τολούδη που ασχολείται με κριτικές ταινιών στο προσωπικό της μπλογκ.
Παράλληλες δράσεις: Έκθεση Βιβλίου, Τοπικών Προϊόντων, Ανταλλακτικό Παζάρι
Όποιος θέλει να συμμετέχει στο ανταλλακτικό παζάρι, μπορεί να φέρει ένα ή περισσότερα αντικείμενα που δε χρειάζεται και είναι σε καλή κατάσταση. Το Σάββατο θα συγκεντρωθούν τα αντικείμενα (ρούχα, διακοσμητικά, κοσμήματα, βιβλία, δίσκοι κτλ). Για κάθε αντικείμενο που θα φέρει ο καθένας θα πάρει κι από έναν λαχνό και μ αυτόν  θα έχει την ευκαιρία την επόμενη μέρα, την Κυριακή, να διαλέξει και να πάρει κάτι άλλο απ αυτά που θα έχουν μαζευτεί!)
*Όλες οι δράσεις θα γίνουν στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ της παλιάς Νομικής
Για περισσότερες πληροφορίες στο facebook: ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ https://www.facebook.com/groups/19232984194/?bookmark_t=group
Αλλά και στο site: http://www.koinotitanewn.gr/


Μπάμπης Καλπάνης
Δημοσιεύτηκε στην Κ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου