Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Πολιτιστικά φεστιβαλικά μελτέμια


Από τις Καστανιές του Έβρου έως τις Κρηνίδες της Καβάλας
Βρισκόμενοι στην καρδιά του θέρους, κι ενώ η πόλη έχει αδειάσει, μοιάζει να ζει στους καλοκαιρινούς της ρυθμούς, ραθυμούσα χωρίς όρια.
Καλοκαίρι καιρός και ο Ιούλιος πυρώνει τις ατραπούς των δαχτύλων, καλεί την Όστρια να διώξει τα σύννεφα και να’ ρθουν τα αστέρια που θα φωτίσουν τις νύχτες μας. Με τη ζωηράδα της νιότης και του ήλιου και με τα κύματα να γητεύουν τα όνειρα. Μαζεύουμε ήλιο στις γυμνές αμμουδιές και η φωνή μας σμίγει με τους ανέμους του Θρακικού Πελάγους. Με μια βουτιά που ξεδιψά λιάτικους πόθους σε κάποια από τις υπέροχες παραλίες της Ροδόπης, στα θεατρικά βράχια της Μαρμαρίτσας, στην ηρεμία του Ιμέρου και της απαράμιλλα γοητευτικής Γλυφάδας, στη γαλήνια Μολυβωτή και το πολύβουο Φανάρι….
Καλοκαίρι καιρός με πανηγύρια και εκδηλώσεις στα χωριά και στους παραθεριστικούς οικισμούς της Ροδόπης, εκεί όπου η πόλη μετακομίζει. Εν μέσω θερινής ανοχής, η ελληνική παράδοση δοκιμάζει τις αντοχές της στα υπαίθρια πανηγύρια των χωριών, με το αισθητικό γιουσουρούμ που περιβάλει τις φεστιβαλίζουσες ατασθαλίες.
Ο Ιούλιος έχει, απ’ τους μήνες του καλοκαιριού, τις περισσότερες γιορτές και πανηγύρια. Στη Ροδόπη ξεχωρίζουν το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας (17 Ιούλη) του Σώστη, του Θρυλορίου και του Ιμέρου. Του Προφήτη Ηλία ή Αη-λιά(20 Ιούλη) στον Ίασμο και την Πόρπη αλλά και της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) που είναι η πολιούχος της πόλεως.
«Ο χορός και το τραγούδι είναι πράγματα σεμνά. Δεν ξεσαλώνουν. Και δεν προετοιμάζονται. Γιατί όταν κάποιοι χορεύουν οι άλλοι οφείλουν να σιωπούν. Και να αισθάνονται. Ν’ αρπάξουν τον αέρα και την αύρα που ξεπηδά από τα σηκωμένα χέρια, ποτ αγκαλιάζουν λες τον ουρανό και γίνονται φως…»
Με αφορμή τα πολυάριθμα ξωκλήσια που πανηγυρίζουν, διοργανώνονται πολυήμερες εκδηλώσεις με στόχο την προβολή της τοπικής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού. Πανηγύρια με κουρμπάνια (συνεστιάσεις), χορούς και λατρευτικές συνήθειες.  Πανηγύρια που ξαναζωντανεύουν τα χωριά του κάμπου και  έρχονται να ταράξουν γλυκά την ηρεμία του καλοκαιρινού απόβραδου με παραδοσιακή μουσική και τρανούς χορούς σε γήπεδα, πλατείες και προαύλια σχολείων την παραμονή της κάθε γιορτής. 
Από την άλλη, σαν τον άνεμο απλώνονται τα φεστιβάλ στην περιφέρεια, είδη εν αφθονία στις θερινές «καλλιτεχνίες»… Μέσα από την τουριστική ευκολία και την ματαιότητα μιας κάποιας «πολιτιστικής εκδήλωσης» ενίοτε και υπό την αιγίδα των καθ’ ύλην αναρμόδιων τοπικών παραγόντων.

Με προορισμό θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και μουσικά θεάματα γινόμαστε θερινοί ταξιδευτές κι αυτό το καλοκαίρι- όπως τα μπουλούκια που σεργιανίζουν την Ελλάδα- έτσι κι εμείς μέσω της Εγνατίας Οδού διασχίζουμε τον Έβρο, τη Ροδόπη, την Ξάνθη, την Καβάλα, περιπλανώμενοι μέσα στο θερινό φρυγάνισμα στους κάτωθι προορισμούς: «Φεστιβάλ Φιλίππων» στην Καβάλα, «Καλοκαίρι 2014» στην Κομοτηνή, «Συνάντηση Νέων- Άρδας» στις Καστανιές του Έβρου,  «Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής» στην Ξάνθη, Φεστιβάλ καλοκαιριού «Μικρού Διακόσμου» στον Ίμερο της Ροδόπης και «Γιορτές Κόσυνθου» στην Ξάνθη.

Φεστιβάλ Φιλίππων: «Από τα Πεντακόσια στα Χείλια»
Στις δύο μεγάλες συνοικίες με προσφυγικό παρελθόν, τα Πεντακόσια και τα Χίλια, είναι αφιερωμένο το 57ο φεστιβάλ Φιλίππων. Υπό τον τίτλο της ευρηματικής ανορθογραφίας «Από τα 500 στα Χείλια» δίνει για ακόμη μια χρονιά το στίγμα του στην πόλη της Καβάλας όπου απλώνονται οι εκδηλώσεις με παραγωγές που αναδεικνύουν νέους δημιουργούς, έρχονται να προτείνουν καινούργιες προτάσεις έκφρασης και φέρουν την προσωπική σφραγίδα και επιμέλεια του Θοδωρή Γκόνη.
Όλο το Φεστιβάλ ένας περίπατος στην πόλη, ένα ταξίδι με σταθμούς ιστορικές γωνιές και προσφυγικούς οικισμούς, μία συνομιλία, μία διαδρομή από τα Πεντακόσια στα Χίλια. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ εφάμιλλο εκείνου της Επιδαύρου μια και στην ορχήστρα του Αρχαίου Θεάτρου των Φιλίππων δίνει «βροντερό παρών» η αφρόκρεμα του ελληνικού θεάτρου, αλλά κι ένα φεστιβάλ αντάξιο εκείνου των Αθηνών, ίσως μικρότερης κλίμακας, ωστόσο με ποιοτικά χαρακτηριστικά και υψηλές προδιαγραφές, με δική του ταυτότητα και πρωτογενείς παραγωγές που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από εκείνες της πρωτεύουσας.
Από τις παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσετε: «Donna Abbandonata ή πολύ με στεναχωρήσατε, κύριε Γιώργο μου» της Γλυκερίας Μπασδέκη (22, 23 & 24 Αυγούστου στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου) σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη με την σπουδαία Ελένη Ουζουνίδου.  Ένα θυμωμένο κορίτσι, η Αρετή, απέναντι στο Γιώργο Χειμωνά. Ένα κείμενο για την Καβάλα και τον Χειμωνά. Ένας προσχηματικός μονόλογος με παραλήπτη αυτόν που όλοι μας φοβόμαστε: τον εχθρό τού ποιητή.
Το φεστιβάλ δίνει σημαντική θέση και σε μετακλήσεις εγχώριων παραγωγών στο επίνειο του αρχαίου δράματος, στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Στις παραστάσεις που ξεχωρίζουν φέτος συγκαταλέγονται οι δυο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου.  Οι Αριστοφανικοί «Βάτραχοι» που κάνουν πανελλήνια «πρεμιέρα» στους Φιλίππους (Σάββατο 19-Κυριακή 20 Ιουλίου) σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα με Χαραλαμπόπουλο, Μουρατίδη και Ζουγανέλη.  Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη (Τρίτη 12 Αυγούστου) με τη σκηνοθετική φροντίδα της Λυδίας Κονιόρδου, η οποία πρωταγωνιστεί μαζί με τον Νίκο Κουρή και τη Λήδα Πρωτοψάλτη.  Οι «Πέρσες» του Αισχύλου από το ΚΘΒΕ (Παρασκευή 25-Σάββατο 26 Ιουλίου) σε σκηνοθεσία  Νικαίτης Κοντούρη με τον Γιάννη Φέρτη. Οι «Βάκχες» της Άντζελας Μπρούσκου (Σάββατο 16 – Κυριακή 17 Αυγούστου) σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και με Διόνυσο την Αγλαΐα Παππά.
20η Συνάντηση Νέων – Άρδας 2014 «Ο Άρδας της καρδιάς μας»
Το φεστιβάλ του Άρδα γίνεται φέτος είκοσι χρονών και δείχνει να ξανά αποκτά την χαμένη του αίγλη καθώς οι διοργανωτές φαίνεται πως του ξαναδίνουν τον χαρακτήρα που του έλειπε τα προηγούμενα χρόνια. Η διαφοροποίηση της «Συνάντησης Νέων» του Άρδα σε σχέση με τις υπόλοιπες διοργανώσεις παρόμοιου χαρακτήρα έγκειται στο γεγονός ότι προσπαθεί να προσεγγίσει, στη νέα περίοδο που διανύει, επισκέπτες όλων των ηλικιών από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Στόχος είναι να τους προσφέρει μια μουσική πανδαισία με πολλαπλές αποχρώσεις αλλά και μια ευρύτατη γκάμα παράλληλων εκδηλώσεων ώστε να καλύψει τα ενδιαφέροντα και των πιο απαιτητικών.
Στο βορειοανατολικότερο άκρο της Ελλάδας, στο χωριό Καστανιές, στη συμβολή του ποταμού Έβρου με τον παραπόταμό του Άρδα, δίνουν ραντεβού και φέτος μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συνάντηση Νέων Άρδας 2014».Στην σκηνή του φεστιβάλ φέτος οι κατασκηνωτές αλλά και οι επισκέπτες θα απολαύσουν συναυλίες με την Χάρις Αλεξίου, τον Λάκη Παπαδόπουλο με τον Γιάννη Γιοκαρίνη και τον Νίκο Ζιώγαλα , τον Μιχάλη Χατζηγιάννη, τους Stavento αλλά και τοπικά συγκροτήματα και θρακιώτικη παραδοσιακή μουσική.
Από την Τρίτη 22 έως την Κυριακή 27 Ιουλίου, οι νέοι κάθε ηλικίας, θα περάσουν 6 μέρες πλημυρισμένες από φύση, ελευθερία, ανταλλαγή απόψεων, μουσική, χορό και αθλητισμό σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στο ποτάμι του πολιτισμού.
Το 6ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ) συνεχίζει για έκτη χρονιά φέτος το φεστιβάλ ανατολικής μουσικής από τις 10 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου, περιλαμβάνοντας συναυλίες και σεμινάρια που αναδεικνύουν την μακραίωνη συγγένεια μουσικών παραδόσεων του τόπου μας με αντίστοιχες της Ανατολής. Ψαλτοτράγουδα και συνθέσεις μεγάλων δημιουργών της ορθόδοξης εκκλησιαστικής μουσικής, συνθέσεις λόγιας ανατολικής μουσικής Ρωμιών, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων και Αράβων συνθετών, μουσικές των Μεβλεβί και Μπεκτασί δερβίσηδων και σεφαραδίτικα τραγούδια θα δώσουν μία πλούσια εικόνα της πολυπολιτισμικής οθωμανικής εποχής. Την μουσικολογική τεκμηρίωση της συγγένειας των παραδόσεων της ευρύτερης περιοχής της ανατολικής μεσογείου θα συνεχίσουν τα σεμινάρια τροπικότητας, ρυθμολογίας και ανατολικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν όπως κάθε χρόνο στον φιλόξενο χώρο του λαογραφικού μουσείου της πόλης. Παράλληλα, στα πλαίσια του φεστιβάλ, θα γίνουν παρουσιάσεις παραμυθιών, στοιχείων της προσφυγικής μικρασιατικής ιστορίας όπως και χορευτικές εκδηλώσεις που θα συμπληρώσουν την προσπάθεια να αποτυπωθεί μια συνολικότερη εικόνα τη καθ’ ημάς Ανατολής.
Μια από τις εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε είναι η μυσταγωγική συναυλία ανατολικής θρησκευτικής μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στις 1 Αυγούστου στον Μπεκτασίδικο Τεκέ «Κιουτουκλού Μπαμπά» στο Σέλινο Ξάνθης. Σε συνέχεια των ετήσιων αφιερωμάτων σε θρησκευτικά μουσικά ιδιώματα της οθωμανικής περιόδου στον υπαίθριο χώρο μπροστά στον τεκέ, θα παρουσιαστεί ρεπερτόριο των Μεβλεβί και Μπεκτασί Δερβίσηδων, όπως και συνθέσεις από το ελληνορθόδοξο και σεφαραδίτικο-εβραϊκό ψαλτικό ρεπερτόριo
«Καλοκαίρι 2014» στην Κομοτηνή με θέατρο και σινεμά κάτω από τον έναστρο ουρανό
Πρόγραμμα παραστάσεων για το συναίσθημα της νύχτας που θα επιτρέψει τον ουρανό μας να μεγαλώσει και τον αέρα ν’ αλλάξει την πόλη, έχει καταρτίσει για ακόμη ένα καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Στις παραστάσεις που ξεχωρίζουν και θα παρουσιαστούν στο Θερινό θέατρο της πόλης είναι οι «Τρώαδες» του Ευριπίδη (15/7),  «Η κοιμωμένη ξύπνησε» των Ξένιας Καλογεροπούλου & Θωμά Μοσχόπουλου (31/7), ο «Caveman» με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη (12/8),  «Η Παράσταση αρχίζει…» με την Ευανθία Ρεμπούτσικα (24/8), η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη (26/8) και ο «Κατάδικός μου» με την Ελένη Ράντου (29/8).
Ο σύλλογος «Alma Libre» μας προσκαλεί και φέτος στη μικρή αυλή του θερινού κινηματογράφου του δήμου στην Νικολάου Πλαστήρα,  για να φωτίσει την οθόνη του καλοκαιριού μας. Για τέταρτη συνεχή χρονιά και για τέσσερις βραδιές θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον ισπανικό κινηματόγραφο (Δευτέρα 21 έως Πέμπτη 24 Ιουλίου – Ώρα 9.30 μ.μ.)
Έβδομο φεστιβάλ καλοκαιριού «Μικρού Διακόσμου»
Ο ‘’Μικρός Διάκοσμος’’, η αστική πολιτιστική εταιρεία μη  κερδοσκοπικού  χαρακτήρα, οργανώνει και φέτος το δικό του ξεχωριστό φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ ουσίας με χαρακτήρα βαθύ και λαϊκό όπως ο καραγκιόζης, το αρχαίο δράμα ακόμα και ο Σαίξπηρ! Καπετάνιος και ψυχή του πολιτιστικού αυτού «καραβιού» που αγναντεύει το Θρακικό Πέλαγος είναι ο Γιάννης Βουλτσίδης, σκηνοθέτης και συνεχιστής του καραγκιόζη.  Καλοκαιράκι στο ''καφενείο ταράτσα'' του Μικρού Διακόσμου στην περιοχή της παραλίας Ιμέρου με Καραγκιόζη και άλλες εκδηλώσεις θεατρικές-μουσικές-λογοτεχνικές,  χαμηλού κόστους και υψηλού ήθους!
Γιορτές Κόσυνθου στο Μονοπάτι της ζωής
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το «Δίκτυο Λόγου και Πράξης» διοργανώνει στο «Μονοπάτι της Ζωής» στην Ξάνθη, τις Γιορτές Κόσυνθου από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου. Οι τριήμερες εκδηλώσεις εντάσσονται στη γενικότερη φιλοσοφία του Δικτύου που δεν είναι άλλη από την άμεση, συμμετοχική, δημιουργική δημοκρατία. Την πρώτη μέρα θα εγκαινιαστεί μια ακόμη Φωλιά Βιβλίου στην πλατεία μπροστά από το Μονοπάτι της Ζωής και στη συνέχεια θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ για την Ξάνθη.  Τη δεύτερη ημέρα διοργανώνεται hip-hop festival με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από την Ξάνθη, την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό. Η τρίτη και τελευταία ημέρα είναι αφιερωμένη στο Γιώργο Ζαμπέτα.


Μπάμπης Καλπάνης
Δημοσιεύτηκε στην Κ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου