Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Όταν το Page scroll αντικατέστησε τις συναντήσεις, τις επαφές, τη ζωή …

Μιλώντας μ’ έναν φίλο για το καλοκαίρι και πως πέρασε στις διακοπές του, μέσα από τις περιγραφές του ο νους μου έτρεξε τουλάχιστον μια δεκαετία πίσω. 
Με την σπαρταριστή αφήγηση των διακοπών του, θυμήθηκα τον παλιό καλό καιρό που δεν είχαν ανακαλυφθεί οι σύγχρονοι τρόποι επικοινωνίας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. 
Τότε που το καλοκαίρι χανόμασταν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τις παρέες. 
Τότε που βρίσκαμε μια κάποια διέξοδο στο σπίτι στο χωριό, σε ολιγοήμερες διακοπές, σε κατασκηνώσεις, σ' ένα κυριακάτικο μπάνιο, σ' ένα ηλιοβασίλεμα στην παραλία, ακόμα και σε σιωπηλές βόλτες στην πόλη. 
Θυμήθηκα τι χαρά που κάναμε κάθε που ανταμώναμε για να μοιραστούμε εντυπώσεις και στιγμές από τις διακοπές μας. 
Με τις περιγραφές εκείνες που ήταν ικανές να σε ταξιδέψουν νοερά στα μέρη εκείνα. Να τα ζωγραφίσει η φαντασία σου με τα καλύτερα χρώματα ώστε αν σου κάνει το κάδρο και εντυπωσιαστείς να θέλεις κι εσύ κάποια στιγμή να ταξιδέψεις εκεί. 
Θυμήθηκα επίσης που δεν πέρναγε καλοκαίρι χωρίς να μετράμε μπάνια και παγωτά… Τι αστείο και αθώο παιχνίδι φαντάζει σήμερα όλο αυτό; Ωστόσο αληθινό, αν και το βλέπαμε σαν έναν άτυπο "αγώνα" για το ποιος θα κάνει τα περισσότερα μπάνια και ποιος θα φάει τα περισσότερα παγωτά…
Σήμερα όλη αυτή η επικοινωνία, ο διάλογος, οι συναντήσεις πλέον αντικαταστάθηκαν από τα σόσιαλ μύδια. 
Δεν τολμάς να ρωτήσεις το αυτονόητο: πως πέρασες και που πήγες, σου έρχεται ξυγυρισμένη και αποστομωτική η απάντηση: 
«Μα καλά που ζεις; Δεν πήρες χαμπάρι εσύ τίποτα; Τόσα check in στο facebook , τόσες φωτο στο instagram και δεν πήρες πρέφα; Μπες να δεις!»
Τώρα πια ξέρουμε τα πάντα για το που πήγαν και πως πέρασαν οι φίλοι μας διακοπές: Σε ποιο μέρος ταξίδεψαν. Σε ποιο ξενοδοχείο έμειναν. Ποιες παραλίες επισκέφτηκαν. Που και τι έφαγαν. Με τι συνόδευσαν το φαγητό τους, αν ήταν σπέσιαλ το κοκτέιλ που ήπιαν. Αν ο καιρός ήταν με το μέρος τους και εάν “έφαγαν” ταλαιπωρία στο ταξίδι τους. Διαπιστώνουμε το μαύρισμα που έκαναν μέσα από ηλιοκαμένες selfies που ανεβάζουν και γενικά δεν περνάει μέρα που να μην κάνουν έστω μια δημοσίευση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επιστροφή τους.
Σήμερα αντικαταστήσαμε τις μεταξύ μας επαφές μέσα από like, comments, tweet, follow, share…
Τώρα πια οι λέξεις που δε λέμε, οι ματιές που δεν ανταλάσουμε και οι συναντήσεις που δεν κάνουμε αντικαταστάθηκαν από το καθημερινό και ανελέητο Page scroll...
Μπ. Κ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου