Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Από την Κομοτηνή στα Talent Campus της Berlinale και του Sarajevo

Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη, δημιουργός ταινιών μικρού μήκους

Ασχολείται  με το χώρο της έβδομης Τέχνης τα τελευταία 5 χρόνια, αφότου  εισήλθε στη Σχολή Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Είναι πλέον απόφοιτος της σχολής και ασχολείται με το σενάριο και τη σκηνοθεσία ταινιών μικρού μήκους.


Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη από την Κομοτηνή, στα 29 της χρόνια έχει ήδη στο ενεργητικό της τρεις ταινίες μικρού μήκους, οι οποίες έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ. Τη νέα χρονιά ξεκινά γυρίσματα για την τέταρτη μικρού μήκους ταινία της με τον τίτλο «Ο Νεκρός», για την οποία έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «μικροφίλμ» της ΕΡΤ. Παράλληλα η ίδια είναι στο στάδιο του development (ανάπτυξη σεναρίου) της μεγάλου μήκους ταινίας της.
Το Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε στο Berlinale Talent Campus ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου  στο Τalent Campus του Sarajevo. Tον Μάρτιο του 2012 το σενάριο μεγάλου μήκους της με τίτλο «PATRICIA»,  επιλέχθηκε από το MEDIA, μέσα από τα προγράμματα FOUR CORNERS και MFI για script development.
Απλή και μετρημένη στα λόγια της. Εξαιρετικά χαμηλών τόνων, ανήκει στις δημιουργούς που προτιμούν να μιλάνε μέσα από τη δουλειά τους. Η ίδια οφείλουμε να σημειώσουμε πως παραμένει εντυπωσιακά προσγειωμένη για νέα δημιουργό που βλέπει τις ταινίες της να ανοίγουν τα φτερά τους στο εξωτερικό! Σίγουρα είναι από τις δημιουργούς που με τις ταινίες της μάλλον θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.
Δυσκολευτήκαμε αρκετά ώστε να μιλήσουμε μαζί της, καθώς τον τελευταίο καιρό τρέχει έναν «μαραθώνιο» ταξιδιών και μετακινήσεων σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Από το Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους στη Δράμα, στις Νύχτες Πρεμιέρας στην Αθήνα, κι από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης σε διεθνή φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους μεταξύ άλλων στη Βαλένθια, το Παρίσι, το Βελιγράδι και το Τορίνο.
Η ίδια θεωρεί πως οι ταινίες μικρού μήκους είναι ένα αυτόνομο είδος, το οποίο « δε θα πρέπει να εξετάζεται σε σχέση με τις μεγάλου μήκους. Η διάρκεια δεν ορίζει απαραίτητα έναν κανόνα. Πιστεύω ότι κάτι μπορεί να είναι άκρως κινηματογραφικό και αυτόνομο ανεξαρτήτου διάρκειας».  Άλλωστε βλέποντας κανείς τις ταινίες της, παρότι είναι μικρού μήκους, μπορεί κάλλιστα να διαπιστώσει μια έντονη κινηματογραφικότητα.

Αυτήν την εβδομάδα συμμετέχει στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Θεσσαλονίκης (TISFF).Το κοινό στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να δει δυο ταινίες της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη, το Zodiac και το  Arundel”. *


Ζodiac : τα όρια ανάμεσα στη διαφυλετικότητα και τη μητρότητα
Το «Ζodiac» είναι μια αφηγηματική ταινία μικρού μήκους, η οποία πραγματεύεται την ιστορία ενός οχτάχρονου αγοριού το οποίο μένει με τη μητέρα του σε ένα φτηνό ξενοδοχείο. Όταν η μητέρα του εξαφανίζεται μυστηριωδώς την ευθύνη του αναλαμβάνει (έστω και απρόθυμα στην αρχή) η Γιώτα, μια τρανσέξουαλ γυναίκα. Σύντομα ο Πέτρος θα καταλάβει ότι η Γιώτα είναι «η γυναίκα με το πλουμιστό φίδι», η γυναίκα  που θα τον βγάλει στον έξω κόσμο , όπου εκεί όλα μπορούν να συμβούν.
Μιλώντας για το Zodiac μας λέει πως «είναι μια τρυφερή και συγχρόνως σκληρή ταινία, η οποία εξερευνά τις σχέσεις των δύο αυτών ανθρώπων καθώς και τα όρια ανάμεσα στη διαφυλετικότητα, την μητρότητα και τον απογαλακτισμό από το "οικείο σπίτι"».
Η ταινία έγινε με ελάχιστα χρήματα και με τη συμμετοχή ομάδας φοιτητών από τη Σχολή Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ έχει ταξιδέψει σε πολλά Φεστιβάλ του εξωτερικού και έχει αποσπάσει τρεις φορές βραβεία (στην κατηγορία καλύτερης ηθοποιού- η Χριστίνα Μπαλτζή). Μάλιστα αυτόν τον καιρό είναι  και πάλι υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στα “GRAND OFF - World Independent Film Awards” , ένα φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στη Βαρσοβία της Πολωνίας.
Η ταινία είχε αρκετές δυσκολίες, όπως μας αναφέρει η δημιουργός «το πιο δύσκολο κομμάτι ήταν αυτό του casting, το πώς δηλαδή μπορείς να βρεις ένα οκτάχρονο παιδί που να μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο δύσκολο και απαιτητικό ρόλο όπως επίσης και για την πρωταγωνίστρια ήταν δύσκολο και επεισοδιακό το casting».


Arundel:  ο ερχομός της γέννας και το βάρος που κουβαλάμε
«Σε ένα απομονωμένο μέρος, μια νεαρή γυναίκα δέχεται γράμματα από έναν αινιγματικό αποστολέα. Παρών απών, ο αποστολέας τους γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την ζωή της, την κατευθύνει από απόσταση, συνδέει με αόρατο νήμα τα πρόσωπα που συνιστούν τον μικρόκοσμό της. Ο νέος ταχυδρόμος καταφθάνει εκεί, ενώ ένας άγνωστος σκύλος από την πρώτη στιγμή τον ακολουθεί. Οι χαρακτήρες αρχικά ζουν ξεχωριστά χωρίς να τους συνδέει κάτι. Ωστόσο όσο προχωράει η ροή της αφήγησης, τα γράμματα του αποστολέα μοιάζουν να διαπλέκουν με έναν ασυνήθιστο τρόπο τους ήρωες».
Το «Arundel» είναι μια ταινία που εξερευνεί τα όρια της αφηγηματικής φόρμας και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα «μικροφίλμ» της ΕΡΤ. Απέσπασε Τιμητική Διάκριση Σκηνικών για τα σκηνικά της Όλγας Λεοντιάδου στο φετινό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας. Τα γυρίσματα έγιναν στη Χίο και στους αμμόλιθους της Λήμνου.
«Οπτικά εκθαμβωτικό» χαρακτηρίστηκε σε πολλά φεστιβάλ μέχρι τώρα και δικαιολογημένα αφού βασίζεται έντονα στην οπτική αίσθηση, στον ήχο και στην χροιά που αποπνέουν οι εικόνες. Οι ήρωες αδυνατούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, παρά μόνο μέσω της παντογνώστριας φωνής ενός απόντος. Κυριαρχεί η αίσθηση της εγκατάλειψης καθώς οι χώροι είναι όλοι ερειπωμένοι και υπό κατάρρευση.
Το τραγούδι «Ο Ταχυδρόμος πέθανε» του Χατζιδάκι, ενέπνευσε τη δημιουργό για να γράψει την ταινία ενώ όπως τονίζει  «η ιδέα της ταινίας προέκυψε από την αρχική σκηνή της ταινίας που είναι μια σκηνή γέννας». Άλλωστε η πρώτη σκηνή της ταινίας υποδηλώνει πως δεν γεννιόμαστε ποτέ ελεύθεροι. «Σκοπός είναι να μεταδώσει την αίσθηση πως ερχόμαστε στον κόσμο κουβαλώντας κάποιο βαρίδι, κάποιου είδους ανελευθερία από την οποία δεν μπορούμε να απαλλαχτούμε, όσες προφυλάξεις και να πάρουμε. Πάντοτε κάτι θα μας ξεφύγει, πάντοτε κάτι θα μείνει που θα μας κατατρέχει. Δεν θα είμαστε ποτέ ξαλαφρωμένοι από τα πάντα, δίχως έγνοιες».

Η δημιουργός:
Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη είναι απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι μικρού μήκους ταινίες της έχουν συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ. Η ταινία μικρού μήκους «Arundel» έχει χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα “μικροφίλμ” της ΕΡΤ, ενώ με το ίδιο σενάριο έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Euro Connection του Φεστιβάλ Clermont Ferrand. Το Φεβρουάριο του 2012 συμμετείχε στο Berlinale Talent Campus ενώ τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου συμμετείχε στο Τalent Campus του Sarajevo. Tον Μάρτιο του 2012 το σενάριο μεγάλου μήκους της επιλέχθηκε από το MEDIA, μέσα από τα προγράμματα FOUR CORNERS και MFI για script development.

Φιλμογραφία:
Pigs (experimental, 13:36 2011)
Zodiac (fiction 29:44 2011)
Arundel (fiction 18’ 2012)

*Την Τετάρτη 12/12 προβάλλεται το «Zodiac» και την Κυριακή 16/12 το «Arundel» στην αίθουσα του Κινηματογράφου/Κέντρο Πολιτισμού «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ( απέναντι από τον Λευκό Πύργο). Οι προβολές θα αρχίζουν στις 4μμ κάθε μέρα, έως τις 12μμ. Η είσοδος για όλη την ημέρα είναι 5 ευρώ.

Δείτε πιο κάτω teaser trailers των ταινιών «Arundel» και «Zodiac» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη:


Καλπάνης Μπάμπης

Δημοσιεύτηκε στην Kulturosupa:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου