Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Χρήστος Τσόνιας : Αυτοδίδακτος Οργανοποιός από την Κομοτηνή

 Κατασκευάζει μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά

Ο Χρήστος Τσόνιας είναι φύλακας στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και δημιουργεί μουσικά όργανα από ύφασμα και χαρτί. Πραγματικά μουσικά όργανα, αφού είναι φτιαγμένα ώστε να δίνουν το σωστό ήχο. Κι έχουν ότι χρειάζεται: τάστα, χορδές, ηχείο, κλειδιά, δοξάρια.
Δεν έχει σπουδάσει μουσική, ούτε οργανοποιία. Παρ' όλα αυτά, κατόρθωσε να φτιάξει μουσικά όργανα μοναδικά σ' ολόκληρο τον κόσμο, φτιαγμένα από χαρτί, υφάσματα και δερματίνη. Ο ίδιος κάνει πράξη την αναγέννηση της ύλης αφού χρησιμοποιεί υλικά ανακυκλώσιμα: χαρτί και ύφασμα στερεοποιημένα με ρητίνες και βερνίκια.
Οι δημιουργίες του είναι πραγματικά Έργα Τέχνης. Στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα συνδράμει και η σύζυγος του Αρετή Κάρρα, η οποία ζωγραφίζει πάνω στα μουσικά όργανα. Με τα πινέλα της μετατρέπει σε καμβά τα βιολιά, τις φλογέρες και τις κιθάρες.

Όλα ξεκίνησαν όταν βρήκε ένα σπασμένο ξύλινο βιολί. Το πήρε στα χέρια του και αποφάσισε να το διορθώσει. Μόλις τα κατάφερε του γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει κάτι μοναδικό και πρωτότυπο. Ένα χάρτινο μουσικό όργανο.
«Η αρχική μου ιδέα ήταν να κατασκευάσω ένα βιολί από χαρτί και να κερδίσω μια θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, αλλά οι υπεύθυνοι με ενημέρωσαν πως ήταν ένα ρεκόρ που δεν μπορούσε να καταρριφθεί, ούτε να συγκριθεί καθώς πρέπει να κάνεις κάτι διαφορετικό και όχι το ίδιο».

Αυτοδίδακτος Οργανοποιός: Προσδοκίες και Απογοητεύσεις

Ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε την κατασκευή των βιολιών και με άλλα υλικά όπως με υφάσματα, τσουβάλια, δερματίνη. Έπειτα κατασκεύασε  κιθάρες χάρτινες και υφασμάτινες.
Ο ίδιος κατοχύρωσε παγκόσμια την πατέντα κατασκευής μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά. Όπως μας εξηγεί «έχουν φτιάξει κι άλλοι μουσικά όργανα από αντισυμβατικά υλικά, αλλά η πρωτοτυπία των δικών μου κατασκευών, έγκειται στο γεγονός ότι μπορούν να χρησιμοποιούνται».
Θυμάται πως όταν πρωτοξεκίνησε η απογοήτευση που πήρε ήταν μεγάλη. «Οι καθηγητές μουσικής, τους οποίους συμβουλευόμουν, μου έλεγαν ότι δεν θα τα καταφέρω και τα όργανα δε θα αντέχουν και δε θα βγάζουν ήχους και θα ήταν απλώς διακοσμητικά». Έτσι, κατάφερε και τους διέψευσε όλους και τα μουσικά όργανα του όχι μόνο παίζουν, αλλά έχουν  εφάμιλλη απόδοση.

Το μουσικό περιβάλλον του σχολείου που εργάζεται, τον ενέπνευσε και έπαιξε τελικά καθοριστικό ρόλο για εκείνον και τον βοήθησε να εξελιχθεί. « Οι δάσκαλοι της μουσικής έλεγχαν τα όργανα είτε για να δουν εάν παίζουν καλά είτε για εάν υπήρχε κάποιο τεχνικό λάθος. Βοήθησαν να κάνω τις βελτιώσεις που χρειάζονται για να φτάσω σε ένα καλό αποτέλεσμα και να προχωρήσω μπροστά».
Έτσι ενώ αρχικά οι καθηγητές  ήταν επιφυλακτικοί και αρνητικοί με το όλο εγχείρημά του ωστόσο στην πορεία όχι απλά τον βοήθησαν αλλά και δημιούργησαν και μπάντες με τα μουσικά όργανα που είχε κατασκευάσει.


Κατασκευάζει μουσικά όργανα εδώ και δυόμιση χρόνια
Το όλο εγχείρημα του το είδε και σαν πρόκληση ενώ θέλησε όλα τα όργανα που δημιουργούσε να είναι ισάξια με τα συνηθισμένα που υπάρχουν, τα ξύλινα.  Τα υλικά που χρησιμοποιεί συνήθως είναι εφημερίδες και φωτοτυπίες που υπάρχουν στο σχολείο, χαρτόνια από διαφημιστικά banners, δερματίνες, υφάσματα, άλλα χρησιμοποιημένα και άλλα από στοκ. «Ουσιαστικά ανακυκλώνω σκουπίδια» μας λέει. 
Έχει κατασκευάσει περισσότερα από είκοσι όργανα: εννιά βιολιά, έξι κιθάρες, δύο πιάνα, καχόν, τσέλο και φλογέρες. Τις φλογέρες από χαρτί ξεκίνησε να τις σχεδιάζει για μια ορχήστρα και έχουν γίνει ανάρπαστες! Αυτόν τον καιρό σχεδιάζει τη δημιουργία ενός διαφορετικού ακορντεόν στο στυλ του πιάνο! «Θα είναι φτιαγμένο με την εμφάνιση του ακορντεόν και θα παίζει σαν αυτό. Όχι ενός κλασικού ακορντεόν. Ουσιαστικά είναι ένα πιάνο με τη μορφή και τον ήχο του ακορντεόν. Φανταστείτε ένα μεγάλο ακορντεόν».
«Το ξεκίνησα σαν τέχνη και εξελίχθηκε με τη μουσική, απλώς είναι χρηστική. Μια τέχνη χρηστική. Είναι κάτι που δε θα το κρεμάσεις απλώς στον τοίχο αλλά θα το χρησιμοποιήσεις, θα παίξεις μουσική».


Όταν η Τέχνη συνυπάρχει με την Οικολογία και γίνεται ένα με τη Μουσική

Καταφέρνει με εξαιρετικό τρόπο να συνδυάσει την τέχνη της μουσικής και των εικαστικών μαζί με την οικολογία.  «Έχω δημιουργήσει μια τέχνη που βασίζεται πάνω σε άλλες και τις εξυπηρετεί. Μέσω της οικολογίας έχουμε τη ζωγραφική-τα εικαστικά- κι όλα αυτά μαζί ενώνονται  και γίνονται ένα με τη μουσική». 

Μιλώντας για τα τεχνικά μέρη του κάθε οργάνου μας εξηγεί πως «είναι ακριβώς τα ίδια και βγάζουν τους ίδιους ήχους. Χρησιμοποιούμε μόνο τις ταστιέρες στα βιολιά ή στις κιθάρες με τα τάστα τους, για να μπορούν οι μουσικοί να τα παίζουν και να είναι ισάξια σ’ αυτό το σημείο». 

Ο ίδιος βρίσκει εύκολα τις πρώτες του ύλες ωστόσο απαιτείται περισσότερη εργασία από τα ξύλινα όργανα γιατί «εκείνα είναι ήδη σταθερά, παίρνεις ένα κομμάτι και απλώς το μεταβάλλεις. Ενώ στη δική μου την περίπτωση πρέπει να το φτιάξεις πρώτα, να κολλήσεις υπερβολικά χαρτιά και μετά να το μεταβάλεις».
Για την κατασκευή απαιτείται πολλή υπομονή μιας και ο μέσος χρόνος για τη δημιουργία ενός οργάνου μπορεί να είναι από είκοσι μέρες αλλά πολλές φορές να ξεπεράσει και τους δύο μήνες. «Υπάρχει λεπτή δουλειά και προπαντός χρειάζεται πολλή ηρεμία. Όταν κάνεις κάτι πρέπει να το κάνεις σωστά, όχι βιαστικά, αλλά και να εκπέμπει κάτι καινούργιο σε σχέση με το προηγούμενο».

Απτή απόδειξη ότι τα «οικολογικά» μουσικά όργανα δουλεύουν είναι η «Art Eco Band»



Ο Χρήστος Τσόνιας όταν κατασκεύαζε τα μουσικά όργανα το μεγάλο στοίχημα που έβαλε και το κέρδισε ήταν να δημιουργήσει μια μπάντα από οικολογικά όργανα.
Η μπάντα φέρει το όνομα «Art Eco Band», στην οποία υπάρχει ευελιξία ως προς τα όργανα. Φέτος συμμετέχουν πρώην και νυν μαθητές του Μουσικού σχολείου Κομοτηνής και είναι μια συνέχεια της περσινής μπάντας που μέλη της ήταν δάσκαλοι μουσικής του σχολείου. Στην τωρινή μπάντα συμμετέχει και ο γιος του παίζοντας καχόν. Η μασκότ της μπάντας είναι ο Μήτσος! Μια τρισδιάστατη φιγούρα-ντεκόρ που παίζει βιολί, δημιουργία κι αυτή του Χρήστου Τσόνια.
Η μπάντα είναι μοναδική παγκοσμίως τόσο για την χρήση των μοναδικών αυτών μουσικών οργάνων που χρησιμοποιεί, αλλά και για το μουσικό ρεπερτόριο που μπορεί και παίζει με αυτά τα όργανα, δηλαδή αληθινή καθαρή μουσική. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Τσόνιας «μπάντες με ανακυκλώσιμα υλικά υπάρχουν αλλά συνήθως τα όργανα που τις απαρτίζουν είναι κατασκευασμένα από σκληρά υλικά που είναι έτοιμα και σε βοηθούν να τα φτιάξεις, ενώ το να φτιάξεις από ένα φύλλο χαρτί ένα όργανο είναι πολύ πιο δύσκολο».

Το κοινό της Κομοτηνής είχε την ευκαιρία-μετά την επιτυχημένη περσινή εμφάνιση των καθηγητών που συμμετείχαν σ’ αυτήν στο Μέγαρο Μουσικής - να ακούσει για ακόμη μια φορά και φέτος την μπάντα που απαρτίζεται από μαθητές στο Στέκι της Πολιτιστικής Κίνησης. Μια όμορφη βραδιά γεμάτη με μελωδικούς έντεχνους ήχους σε τραγούδια μεταξύ άλλων των Σιδηρόπουλου, Μάλαμα, Ιωαννίδη, Θηβαίου, ορχηστρικά κομμάτια αλλά και δυο κομμάτια που έγραψαν τα παιδιά που συμμετέχουν στην μπάντα.



Στα επόμενα σχέδια του να επεκτείνει την οικολογική του μπάντα και στο εξωτερικό

Τον τελευταίο καιρό ο Χρήστος Τσόνιας ετοιμάζει πυρετωδώς μουσικά όργανα για να δείξει τη δουλειά του και στο εξωτερικό ενώ στόχος του είναι η επέκταση της οικολογικής μπάντας σε Αμερική και Μεγάλη Βρετανία. 
«Έχω κάνει συνεργασίες και πουλάω μουσικά όργανά μου και στο εξωτερικό. Υπάρχει ενδιαφέρον και ζήτηση κυρίως από το ίντερνετ, ωστόσο επειδή δε μπορούν να τα αγγίξουν και να τα δουν από κοντά, παρά μόνο από φωτογραφίες, πολλοί δεν το πιστεύουν και είναι επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητά τους».
«Στόχος μου είναι η επέκταση της οικολογικής μπάντας σε Αμερική και Αγγλία. Θέλω να δείξω τη δουλειά μου και στο εξωτερικό» τονίζει. Αξίζει άλλωστε να δείξει τη δουλειά του κι έξω μια και είναι γνωστό που στη χωρά μας λίγοι είναι εκείνοι που εκτιμούν την τέχνη.  «Να φανούμε και σαν Έλληνες» μου λέει και συμπληρώνει «να δουν ότι  ακόμη μπορούμε και κάνουμε πράγματα και στον καιρό της κρίσης και μάλιστα μπορούμε και ξεχωρίζουμε!».
Ο ίδιος είναι αισιόδοξος, δεν το βάζει κάτω και προσπαθεί παρόλη την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, δίνοντας παράλληλα το δικό του μήνυμα σ’  όλους μας ότι «με πείσμα, υπομονή και επιμονή θα πετύχουμε, μπορεί να δυσκολευτούμε αλλά σίγουρα  θα τα καταφέρουμε».


*Πληροφορίες για τις κατασκευές του Χρήστου Τσόνια αλλά και την πρωτότυπη μπάντα του, μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα www.artecoart.com


Μπάμπης Καλπάνης
Δημοσιεύτηκε στην Kulturosupa:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου